Hálózatépítés

 

Mit tud cégünk nyújtani Önnek?

- számítógépes hálózat tervezés, méretezés, igényfelmérés alapján
- tanácsadás
- kivitelezés, részkivitelezés
- bemérés, beüzemelés
- szerverek építése, kölcsönzése (PC alapon)
- szerverek installációja, konfigurálása, karbantartása, (Linux)
- üzemeltetési tanácsadás, szerződéses üzemeltetés, távfelügyeletMit nyújt egy szerver?

Ma már nem véletlenül a LINUX a szerverek operációs rendszere. Egy jól beállított LINUX szerver ellát minden feladatot, ami egyáltalán felmerül a hálózat használata közben. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

fileserver (közös fájlok megosztása, CD-ROM, floppy is) print server (egy nyomtató kiszolgálja az összes nyomtatási igényt)
TCP/IP és IPX protokollok belső és külső használata http server (web szerver intanetre és internetre)
proxy, firewall és névszerver internetezéshez, intranethez, vírusvédelemhez terminal (szerverekkel való kommunikációhoz, teljes parancskészlettel: ping, traceroute, dnslookup, ftp, telnet, stb.)
ftp (távoli fájlok letöltéséhez) távoli elérések kezelése, VNC
message (üzenetek küldéséhez) több gép - egy ISDN, ADSL vagy hagyományos analóg vonalon
ppp kiszolgáló modemes behíváshoz felhasználók, csoportok nyilvántartása jogokkal
akár minden felhasználónak saját home könyvtár, web tárhely, @cím mindenkinek saját azonosító és jelszó
fájlok, könyvtárak hozzáfáráse jogosultsághoz, jelszóhoz köthető (stb. pl.: Novell összes lehetősége, a Microsoft-Network összes lehetősége) mail server (az összes felhasználó belső és külső @-mail-jának kezelése)

és bármi, ami a hálózaton lehetséges.


Koaxiális RG58 és sodrott érpáras CAT5, CAT6 hálózaton, 10/100/1000Mbit/s-on. Hálózatok tervezését, kiépítését, üzemeltetését is vállaljuk. Server, HUB, Router, Switch, Rack szekrény telepítése, üzemeltetése. ISDN, ADSL, analóg vonal bekötése, kapcsolat létrehozása. Bármilyen egyéb hardware és software értékesítés, telepítés akár a helyszínen is.

Igény esetén rendszergazda betanítása!

Kérdésével, kérésével, árajánlat igénylése esetén forduljon területileg illetékes munkatársunkhoz:

Radácsy Tivadar, 06-20-988-04003, info@kockaforma.hu


Hálózattervezés

Nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy az alkalmazói, felhasználói kör nincs tisztában a hálózatok alapvető működésével, nem ismeri a hálózatokban fellelhető eszközök funkcióját, lehetőségeit, korlátait.

Közös érdek - a felhasználó és telepítő részéről -, hogy a felhasználó tisztában legyen azzal, hogy mire van szüksége, mit kap a pénzéért, ne legyen a ismeret hiányából fakadó félelem akadálya a technikai fejlődésnek.

Ma már a kisebb vállalkozások is hálózatokat használnak. A nagyobbak már nem képesek működni nélküle. Egyre többen kapcsolódnak a világméretű hálózathoz az internethez. A következő összeállítással azoknak szeretnénk segíteni, akik hálózatot építtetnének cégüknél vagy akár otthonukban és szeretnének felkészült megrendelők lenni.

A leggyakoribb kérdésként a "milyen messze.." kezdetűekkel találkozunk, ezért az alábbi táblázat:

Kábelezés típusa

Név

Sebesség és sávszélesség

Kábelezési szabvány

Maximális pont-pont távolság

Topológia

Koaxiális RG 62(90 Ohm)

ArcNet

2.5 Mbit/s

600m

Csillag és busz

Koaxiális RG 59(50 Ohm)

Ethernet

10 Mbit/s

185m

Busz

UTP

Ethernet
Token Ring
Fast Ethernet

10Mbit/s
4-16Mbit/s
100-1000Mbit/s

CAT 3
CAT 3
CAT 5

105m

Csillag
Gyűrű
Csillag

STP

Ethernet
Token Ring
Fast Ethernet

10Mbit/s
4-16Mbit/s
100-1000Mbit/s

CAT 3
CAT 3
CAT 5, CAT 6

105m

Csillag
Gyűrű
Csillag

Üvegszál

Ethernet,
Fast Ethernet, Token Ring, ATM, FDDI, stb

Az adott szabvány szerinti

Multimod:1-2 km
Monomod: 10 km

(Busz, gyűrű, csillag)

Gyakorlatilag kis hálózatok (otthoni, kis cég) esetén az UTP a legelterjedtebb.


A legegyszerűbb hálózat

Különböző bonyolultságú rendszerek építhetők tehát. Érdemes ezekről pár szót ejteni.

A legegyszerűbb hálózatot akár két géppel fel tudjuk építeni. Nem kell hozzá más egyéb csak az, hogy legyen a két gépben egy-egy hálózati csatolókártya (mondjuk Ethernet) és egy patch kábel (ebben az esetben speciális RX/TX fordítós). Windows operációs rendszert feltételezve a kártyák installációja és a hálózati paraméterek beállítása után a két gép egymást "látja". Mit is értünk ez alatt? Alapvetően egy gépről egy másik gép "látható", elérhető, ha annak hard diskjét vagy egyéb erőforrását (CD ROM, Floppy drive, nyomtató) olvasni, illetve írni tudom.


Az egyenrangú hálózat

Ha kis hálózatunkhoz több gépet hasonlóképpen csatlakoztatunk, (ehhez természetesen már valamilyen hálózati aktív eszköz is kell, pl.: hub vagy switch, de erről majd később) akkor egy olyan hálózatot kapunk, amelyben a résztvevők egyenrangúak, azaz nincs egyetlen egy kitüntetett, központi feladatokat ellátó számítógép, azaz server. A kis hálózatunkban tehát már nagyon sok mindent meg tudunk oldani, például a hálózatban lévő színes nyomtatót több gépről is tudjuk használni, nem kell minden gépbe CD-ROM, mert bármelyik másik gép CD-ROM olvasóját el tudom érni, stb. Ezt hívja a szakma erőforrás-megosztásnak.Szerver kerül a rendszerbe

Építsük tovább hálózatunkat és foglaljunk bele egy server gépet, amelynek az lesz a feladata, hogy gépeinken lévő minden olyan adatállományt, amit közösen használunk tárolja. A server gépünkhöz kapcsolódik majd egy nyomtató is amire mindenki képes lesz nyomtatni. Látszik, hogy ebben az esetben megszűnik annak az értelme, hogy minden gép "lássa" egymást. Elég, ha minden gép a server gépet látja, az azon tárolt közös könyvtárakban mindenki megtalálja a számára szükséges adatokat. Sőt nyomtatni is tud, aminek az is előnye lehet, hogy nem kell hallgatnunk például egy mátrixnyomtató zaját.

A bemutatott két kishálózat tipikus, ezekből van a legtöbb.


Internetre kapcsolunk

Mostanában éled a lokális (helyi) hálózatok internetre kapcsolásának reneszánsza. Ez azt jelenti, hogy egy komolyabb sávszélességű (sebességű) internet felületet összekapcsolnak a helyi hálózat egyik gépével (esetleg serverével) és elérhetővé teszik az internetet a hálózat kielölt tagjai számára. Meg kell itt jegyeznünk azt, hogy ilyen internet csatlakozás mellett fel kell készülnünk a külső behatolási próbálkozások elhárítására. Erre több nagyon jól megtervezett software kapható (Linux alatt akár ingyen is).Komolyabb hálózatok felé

Komolyabban összetett hálózatok is építhetők különböző intézmények, cégek részére. Lehet egy rendszerben nagyon sok felhasználói gép (kliens) és több server (kiszolgáló) gép is. A helyi hálózat lehet szegmentált, ami azt jelenti, hogy az összekötött gépeket kisebb hálózati egységekbe szervezzük. Ezt el lehet érni fizikailag, amikor a hálózatok fizikailag elválasztottak és közöttük csak szűrt információáramlás valósulhat meg, illetve el lehet érni logikailag, amikor a hálózat egyes már említett fejlett aktív eszközeivel logikailag szervezzük külön hálózatokba rendszerünket (virtualan).© 2008, Minden jog fenntartva.
Az oldal böngészéséhez flash player szükséges!

Javasolt felbontás: 1024 x 768 képppont vagy nagyobb